poniedziałek, 15 grudnia 2014

Żywność modyfikowana genetycznie – za i przeciw

Na przestrzeni ostatnich lat, temat produktów modyfikowanych genetycznie stał się bardzo popularny. Organizmy zmodyfikowane genetycznie to różnego rodzaju organizmy, których geny zostały zmienione w wyniku ingerencji człowieka. W efekcie czego zostają stworzone zupełnie nowe jednostki, o innych właściwościach niż w przypadku danego gatunku. Zmodyfikowane produkty coraz częściej są dostępne w sklepach. Czy należy się ich jednak obawiać? Poniżej przedstawiamy
listę argumentów.
Za GMO
  1. Organizmy modyfikowane genetycznie charakteryzują się większą odpornością na stres, gradacje szkodników, mróz czy też suszę i upał, co w efekcie zmniejsza ryzyko słabych plonów. Duża odporność zmodyfikowanych organizmów na szkodniki i choroby sprawia, iż zmniejszony zostaje stopień stosowania substancji chemicznych, których celem jest ochrona upraw.
  2. Genetycznie modyfikowana żywność może być zdrowsza. W wyniku wstawienia odpowiednio zmodyfikowanych genów, m.in. do ryżu czy pszenicy, można poprawić ich wartość odżywczą, przez co będą mieć one korzystniejszy wpływ na zdrowie człowieka.
  3. Efektywniejsze działania gospodarstw rolnych, gdzie w wyniku wstawienia nowych genów może zwiększyć się m.in. produkcja mleka. Ponadto umożliwiają otrzymanie większej ilości pożywiania na mniejszej powierzchni.
  4. Nowopowstałe gatunki mogą umożliwić rekultywacje zanieczyszczonej gleby lub ziemi.
  5. Pokarmy modyfikowane genetycznie mogą być też dłużej przechowywane, z racji większej odporności.
Przeciw GMO 
  1. W wyniku stosowanie GMO może dojść do uodpornienie się na antybiotyki flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.
  2. GMO stanowi zagrożenie dla bioróżnorodności organizmów w środowisku.
  3. W roślinach modyfikowanych genetycznie znajduje się silnie alergizujące transgeniczne toksyczne białko.
  4. W przypadku roślin genetycznie modyfikowanych, nie ma możliwości przewidzenia skutków konkretnych modyfikacji genomu.
  5. Zakłócenie funkcjonowania konkretnych genów, co może zwiększyć stopień zachorowalności na alergie, nowotwory i zmniejszyć odporność organizmu.
Aby poznać dokładny wpływa GMO na zdrowie człowieka i stan środowiska, należy zapoznać się z biotechnologia badania http://www.gbepolska.pl/nauka/. Należy pokreślić, iż aktualny stan prawny Polski zabrania sprzedaż nasion GMO. Jednak zgodnie z danymi Koalicji Polska Wolna od GMO, polscy rolnicy coraz częściej skupują materiał siewny od zagranicznych rolników. Więcej: GMO prawo polskie http://www.gbepolska.pl/prawo/akty-prawne-w-polsce/.

3 komentarze:

  1. Niewiedza społeczeństwa sprawia, że gdy media poruszają temat GMO od razu wszyscy są na NIE. Bardzo potrzebna jest edukacja, nie tylko w szkołach bo ta, zapewne ma miejsce, ale głównie wśród przeciętnych ludzi, którzy nie czytają bardziej wartościowych gazet. Takie prezentacje jak np. ta http://issuu.com/gbepolska/docs/gmo_-_ro__liny_modyfikowane_genetyc oraz głębsze wejście w temat to podstawy aby ludzie wyrobili sobie obiektywną opinię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Za GMO przemawiają w dużej mierze względy ekonomiczne - ja sama staram się być na bieżąco i śledzę dodatkowo najnowsze badania - ekonomia i nauka to dwie odrębne dziedziny a ja chcę mieć świadomy wybór.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawda jest taka, że gdyby nie wykorzystanie modyfikacji genetycznej, to nie moglibyśmy się cieszyć świeżymi i soczystymi pomidorami w zimie. Ja mimo wszystko staram się być obiektywny w tej kwestii.

    OdpowiedzUsuń